Komunikaty

Programy operacyjne

Program Operacyjny Narodowa Strategia Spójności

Regionalny Program Operacyjny
Województwa Podkarpackiego
2007-2013

linia oddzielająca

logo psnz

PODKARPACIE STAWIA
NA ZAWODOWCÓW

linia oddzielająca

Program Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013

linia oddzielająca

Centrum Wspierania Inicjatyw Transgranicznych

linia oddzielająca

Europejski Fundusz Społeczny

linia oddzielająca

Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego

Wybory Samorządowe 2014

 

wybory 2014

Wspieramy

 Kocham nie biję
linia oddzielająca
 Telefon zaufania



W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich realizowany jest projekt „Podróże ze smakiem” – „Tasty travels” skierowany do uczniów ZSGH w Iwoniczu-Zdroju, realizowany od 2014 do 2016 roku w ramach programu Erasmus+ finansowanego z funduszy Unii Europejskiej.

Głównym celem projektu w odniesieniu do uczniów jest zapewnienie im możliwości zdobycia zawodowego, profesjonalnego doświadczenia i wykształcenia na międzynarodowym poziomie, co pozwoli na zwiększenie szans uczestników na zatrudnienie poprzez zdobycie nowych umiejętności, w tym językowych zawodowych, wiedzy i doświadczenia, a także wpłynie na wyrównywanie ich szans życiowych i na rynku pracy.
Dobór krajów i doświadczonych organizacji partnerskich pozwala na szczególne ukierunkowanie nauki i praktyki w celu poznania i rozpowszechniania zasad i przepisów charakterystycznej kuchni narodowej i regionalnej. Kuchnia włoska i hiszpańska są znane i cenione w przemyśle gastronomicznym, więc uczeń, który może potwierdzić swoje umiejętności w tej dziedzinie, zwiększa swoje szanse zatrudnienia na rynku pracy, a także na otworzenie własnej działalności gospodarczej.
5 grudnia 2014 był Dniem Włoskim w Gastronomiku poświęconym podsumowaniu I etapu projektu, w którym 13 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich reprezentujących różne zawody i klasy, pod opieką 2 nauczycieli przez 4 tygodnie odbywało staż zawodowy w 3 i 4-gwiazdkowych hotelach i restauracjach w Bolonii, na północy Włoch. Uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły mieli okazję obejrzeć prezentację przygotowaną przez uczestników stażu we Włoszech, opowiadającą o tym gdzie byli, co robili, gdzie pracowali, czego się nauczyli, co zwiedzili.

 

Włochy podróże ze smakiem


Zaproszeni na tę okazję goście honorowi, przedstawiciele władz lokalnych i Rady Rodziców ZSGH, Starosta Powiatu Krośnieńskiego Jan Juszczak, Naczelnik Wydziału Oświaty Teresa Kuźniar, Radny Powiatu Stanisław Kenar, Radny Gminy Iwonicz-Zdrój Marek Bliżycki, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Iwoniczu-Zdroju Bartłomiej Bykowski i Marta Rygiel, Przewodnicząca Rady Rodziców ZSGH, z zainteresowaniem słuchali relacji uczniów i zachęcali innych do udziału w projekcie.
Wyjazd do Włoch w październiku 2014 był pierwszym z planowanych czterech. Przed społecznością „Gastronomika” jeszcze dwa staże w Walencji w Hiszpanii w lipcu 2015 i kwietniu 2016, i jeden we włoskiej Bolonii we wrześniu 2016r.

patron powiatu

Polecamy

Kontakt

Krosno, ul. Bieszczadzka 1
Centrala: 13 43 75700
Fax: 13 43 75715
e-mail
: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Starosta: 13 43 75713
Wicestarosta: 13 43 75720
Sekretarz: 13 43 75716

Punkt Potwierdzania

 

Punkt potwierdzania

SIP

System Informacji Przestrzennej Powiaatu Krośnieńskiego

  • nasz powiat maj czerwiec 2018 Strona 01

 

Podkarpacie stawia na zawodowców

interreg banner