Komunikaty

Programy operacyjne

Program Operacyjny Narodowa Strategia Spójności

Regionalny Program Operacyjny
Województwa Podkarpackiego
2007-2013

linia oddzielająca

logo psnz

PODKARPACIE STAWIA
NA ZAWODOWCÓW

linia oddzielająca

Program Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013

linia oddzielająca

Centrum Wspierania Inicjatyw Transgranicznych

linia oddzielająca

Europejski Fundusz Społeczny

linia oddzielająca

Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego

Wybory Samorządowe 2014

 

wybory 2014

Wspieramy

 Kocham nie biję
linia oddzielająca
 Telefon zaufania



Juz po raz drugi Starostwo Powiatowe w Krośnie zorganizowało kulinarno – kulturalne przedsięwzięcie, jakim są Targi Kulinariów, które odbyły się 25 maja 2014 r. w Iwoniczu.

Impreza została zorganizowana w ramach projektu współfinansowanego ze środków szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Współorganizatorem był Gminny Ośrodek Kultury w Iwoniczu – Zdroju.

 

Targi Kulinariów Wicestarosta

 

Otwierając Targi i witając zaproszonych gości oraz wystawców wicestarosta Andrzej Guzik wyraził wdzięczność dla Kół Gospodyń Wiejskich, które odpowiedziały na zaproszenie i podjęły się trudnego dzieła jakim jest kultywowanie tradycji kulinarnych naszych babć, mam i przekazywanie ich kolejnym pokoleniom. Słowa podziękowania skierował do osób i instytucji z terenu gminy Iwonicz- Zdrój za pomoc w organizacji przedsięwzięcia.
Głównym celem imprezy jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie powiatu krośnieńskiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

 

Targi Kulinariów Chorkówka

 

Wystawcy, którymi byli Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia regionalne i szkoły ponadgimnazjalne kształcące w zawodach gastronomicznych (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Iwoniczu i Technikum Gastronomiczne w Iwoniczu – Zdroju), przygotowali stoiska oraz staropolskie tradycyjne dania.

 

Targi Kulinariów Barwinek


Dla uczestników Targów organizatorzy przygotowali dwa konkursy „ Na najsmaczniejszą potrawę" i „Na najładniejsze stoisko". Do zmagań konkursowych przystąpiło 22 grupy.
Ocenie nie podlegały stoiska i potrawy przygotowane przez szkoły.

 

Targi Kulinariów Wrocanka


Zarówno serwowane potrawy, jak i wystrój stoisk zachwycały bogactwem smaków, aromatów, kunsztem wykonania i ekspozycją nawiązującą do tradycji.

 

Targi Kulinariów jurorzy


Wystawców oceniało profesjonalne jury w składzie: Agata Pucykowicz – etnograf, autorytet w dziedzinie kultury ludowej, Bogdan Zimny – restaurator z Dukli, kucharz, Jerzy Jakieła, szef kuchni „Energetyk" w Iwoniczu Zdroju.

 

Targi Kulinariów potrawy


Komisja oceniała cztery konkursowe potrawy, których głównymi składnikami były: grzyby, groch, cebula i kapusta. Jury spróbowało łącznie 80 dań, zwracając uwagę na smak, technikę wykonania, dobór przypraw i zastosowanie tradycyjnych receptur. Przy ocenie stoisk jurorzy kierowali się ogólnym wrażeniem estetycznym, wykorzystaniem elementów użytkowych dawnej sztuki kulinarnej, wystawą rękodzieła. Po przeglądzie komisji, wszystkie potrawy mogła degustować publiczność. A była to prawdziwa uczta, nawet dla najbardziej wybrednych smakoszy.

 

Targi Kulinariów Bajdy

 

Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na stołach królowały: zupy cebulowa, grochowa, żur staropolski, kwaśnica, z soczewicy, gołąbki z rozmaitym nadzieniem, pierogi z grochem i orzechami, bigos, pierogi z pieca, watruszki z cebulą, sałatki cebulowe i inne.

 

Targi Kulinariów potrawy2

 

W sumie wydano 2200 porcji dla osób, które odwiedziły naszą imprezę. Szacujemy, że stoiska targowe odwiedziło około 2000 osób.
Jak przyznała Agata Pucykowicz, jury podczas oceny stoisk pilnie przyglądali się nowościom i wysoko ocenili te potrawy, które były przypisane do poszczególnych miejscowości i wykonane były bez zbędnych dodatków i sztucznych przypraw. Zdaniem znanej propagatorki kultury ludowej, należy łączyć nowoczesność w kulturze z tradycją.

 

Targi Kulinariów wszyscy

 

Po rozstrzygnięciu konkursu i ogłoszeniu wyników wszyscy uczestnicy otrzymali podziękowania za udział i nagrody, które wręczali wystawcom przewodniczący Rady Powiatu Andrzej Krężałek, starosta krośnieński Jan Juszczak, wicestarosta Andrzej Guzik, etatowy członek zarządu Powiatu Jan Pelczar, burmistrz gminy Iwonicz – Zdrój Paweł Pernal i zastępca burmistrza Wiesław Polek.
Targi Kulinariów to także wydarzenie o charakterze kulturalnym.

 

Targi Kulinariów obrzęd

 

Organizatorzy zadbali o oprawę muzyczną. Przez cały czas trwania imprezy występowały regionalne kapele ludowe, zespoły śpiewacze i obrzędowe oraz zespoły młodzieżowe, m.in. Orkiestra Dęta z Iwonicza, „Mali Lubatowianie", „Młodzi Lubatowianie", „Lubatowianie", „Równianie", „Szarotki – Duklanie", „Mali Rogowice", „Przybowianki", „Kombornia", „Rymanowianie", „Krościeniacy", zespół „Stave" i „DECK – 7".

 

Targi Kulinariów Występ

 

Odwiedzający Targi mieli także okazję zakupić tradycyjne lokalne produkty jak miody czy pieczywo. Ciekawostką było stoisko z przyprawami ze wszystkich stron świata. Organizatorzy nie zapomnieli również o najmłodszych dla których przygotowali konkursy łucznicze, paintball i strzeleckie. Pozostali uczestnicy mogli wziąć udział w konkursie „Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym", zorganizowanym przez KRUS placówki terenowe w Jaśle i Krośnie. Nagrody w postaci sprzętu gospodarczego wręczali Krzysztof Bartusik i Ryszard Lenik.

 

Targi Kulinariów motory

 

Niespodzianką dla wszystkich był przejazd i prezentacja Klubu Motocyklowego „Sherwood Riders" z Jedlicza i motocykliści z Iwonicza.
Targi Kulinariów oficjalnie zakończył starosta Jan Juszczak, dziękując wszystkim za wspaniałą atmosferę, wszystkim mieszkańcom i wystawcom, wyraził nadzieję, iż kolejna edycja imprezy odbędzie się ponownie w gościnnym Iwoniczu.

Wyniki konkursów:
„Na najsmaczniejszą potrawę"
I m. „Pierogi z kapustą" – KGW Chorkówka
II m. „Kotlety z grochu" – KGW Czarnorzeki
III m. „Bułka z farszem" – KGW Królik Polski
Wyróżnienia: „Żurek z grzybami" – KGW Miejsce Piastowe, „Tort grzybowy" – sołectwo Iwonicz, „Zupa cebulowa" – KGW Równe

„Na najładniejsze stoisko"
I m. – KGW Bajdy
II m. – KGW Barwinek
III m. – KGW Piotrówka
Wyróżnienia: KGW Głębokie, KGW Pustyny, KGW Zalesie

 

01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg09.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg21.jpg22.jpg23.jpg24.jpg25.jpg26.jpg27.jpg28.jpg29.jpg30.jpg31.jpg32.jpg33.jpg34.jpg35.jpg36.jpg37.jpg38.jpg39.jpg40.jpg41.jpg42.jpg43.jpg44.jpg45.jpg46.jpg47.jpg48.jpg49.jpg50.jpg51.jpg52.jpg53.jpg54.jpg55.jpg

patron powiatu

Polecamy

Kontakt

Krosno, ul. Bieszczadzka 1
Centrala: 13 43 75700
Fax: 13 43 75715
Starosta: 13 43 75713
Wicestarosta: 13 43 75720
Sekretarz: 13 43 75716
 

Biuletyn Informacji Publicznej

Zbywanie Mienia Powiatu
i Skarbu Państwa
(Sprzedaż nieruchomości)

Punkt Potwierdzania

 

Punkt potwierdzania

Rejestracja pojazdów

systemkolejkowy

Zarezerwuj termin

 

Podgląd stanu kolejki:

stankolejki.powiat.krosno.pl

 

SIP

System Informacji Przestrzennej Powiaatu Krośnieńskiego

  • Nasz Powiat 6 2017

 

Podkarpacie stawia na zawodowców

interreg banner