Programy operacyjne

Program Operacyjny Narodowa Strategia Spójności

Regionalny Program Operacyjny
Województwa Podkarpackiego
2007-2013

linia oddzielająca

logo psnz

PODKARPACIE STAWIA
NA ZAWODOWCÓW

linia oddzielająca

Program Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013

linia oddzielająca

Centrum Wspierania Inicjatyw Transgranicznych

linia oddzielająca

Europejski Fundusz Społeczny

linia oddzielająca

Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego

Wybory Samorządowe 2014

 

wybory 2014

Wspieramy

 Kocham nie biję
linia oddzielająca
 Telefon zaufania



euroregion karpacki

 

Barszcz żytni, fuczki kartoflane, zbójnicki rozbratel, langosze i placek z bryndzą, to tylko niektóre z trzystu przepisów kulinarnych, najbardziej charakterystycznych dla pogranicza polsko – słowackiego, jakie znalazły się w książce pt. „Jadło przepisy kulinarne pogranicza polsko – słowackiego", wydanej przez Powiat Krośnieński.

 

jadło kiszone warzywaKiszone warzywa

 

jadło pierogi razowePierogi razowe


Publikacja pokazuje zarówno podobieństwa, o czym świadczy zestaw wielu wspólnych potraw na naszych stołach, jak i różnice, które potwierdzają samodzielność rozwoju obydwu obszarów, południa województwa podkarpackiego i kraju preszowskiego.


jadło Cesnakova polievkaCesnakova polievka

 

jadło LangošeLangoše


Zebrano tutaj zarówno przepisy tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale również te mniej znane, wyszperane z zapomnianych zeszytów i książek. Jednak wszystkie inspirowane lokalną tradycją oraz przenikaniem się wielu kultur: niemieckiej, węgierskiej, łemkowskiej czy żydowskiej.
Wydawnictwo kusi różnorodnością potraw, smakami, zapachami i kolorami. Pokazuje, że na pograniczu polsko – słowackim można znaleźć dania unikalne, a jednocześnie proste, oparte przede wszystkim na rodzimych produktach. Znakomita lektura dla lokalnych restauratorów serwujących dania regionalne.
Przewodnik wzbogacony został o szereg ciekawostek historycznych, etnograficznych i turystycznych, bogato ilustrowany zdjęciami.
Wszystkich zapraszamy na niepowtarzalną podróż kulinarną pograniczem polsko – słowackim.
Ksiązka powstała w ramach realizowanego przez Powiat Krośnieński projektu „Smaki pogranicza: Polsko – Słowacka wymiana doświadczeń w dziedzinie turystyki kulinarno – krajoznawczej" współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007 – 2013.

Książka „Jadło przepisy kulinarne pogranicza polsko – słowackiego" do pobrania w wersji pdf

patron powiatu

Polecamy

Kontakt

Krosno, ul. Bieszczadzka 1
Centrala: 13 43 75700
Fax: 13 43 75715
e-mail
: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Starosta: 13 43 75713
Wicestarosta: 13 43 75720
Sekretarz: 13 43 75716
 

Biuletyn Informacji Publicznej

Zbywanie Mienia Powiatu
i Skarbu Państwa
(Sprzedaż nieruchomości)

Punkt Potwierdzania

 

Punkt potwierdzania

Rejestracja pojazdów

SIP

System Informacji Przestrzennej Powiaatu Krośnieńskiego

  • Nasz Powiat 02 2018

 

Podkarpacie stawia na zawodowców

interreg banner