Komunikaty

Programy operacyjne

Program Operacyjny Narodowa Strategia Spójności

Regionalny Program Operacyjny
Województwa Podkarpackiego
2007-2013

linia oddzielająca

logo psnz

PODKARPACIE STAWIA
NA ZAWODOWCÓW

linia oddzielająca

Program Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013

linia oddzielająca

Centrum Wspierania Inicjatyw Transgranicznych

linia oddzielająca

Europejski Fundusz Społeczny

linia oddzielająca

Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego

Wybory Samorządowe 2014

 

wybory 2014

Wybory Samorządowe 2018

 

wybory samorządowe 2018

Wspieramy

 Kocham nie biję
linia oddzielająca
 Telefon zaufania



Podczas XIX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, który odbył się 3 marca 2018 r. w Krakowie wyłoniono najlepszych kucharzy i barmanów. Niezwykle cieszy nas fakt, że po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju stanęli na podium otrzymując najwyższe tytuły oraz nagrody zarezerwowane dla najlepszych!!!

I miejsce zdobyła Adrianna Jurczak uczennica z klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, która zaprezentowała ,,Comber z sarny w naturalnej koronce z musem z bobu podany z kandyzowaną marchewką i sosem kurkowym” oraz polędwiczkę z musem drobiowo-grzybowym w wiórkach marchwiowych, z sosem rodzynkowym podaną z placuszkami z kaszy jaglanej w asyście kapusty aromatyzowanej”. Uczennica zachwyciła komisję konkursową kompozycją smakową swojej potrawy oraz profesjonalizmem i genialnym przygotowaniem zawodowym.
III miejsce otrzymał Wojciech Marek uczeń z III klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych sporządzając: ,,Przepiórkę nadziewaną musem drobiowo-kasztanowym z pistacjami, z sosem na bazie krupniku, w asyście puree z groszku” oraz ,,polędwiczkę w piórkach, z sosem serowo-pietruszkowym, w towarzystwie sufletu ziemniaczano-borowikowego, podaną na kapuście z kaszą gryczaną”.
Świetne umiejętności zawodowe w kategorii barman zaprezentował Daniel Cwynar uczeń klasy II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczeń zdobył III miejsce rywalizując z 15 uczestnikami konkursu. Daniel swoim drinkiem „Królewski kaprys” zachwycił jury dekoracją, oryginalnym smakiem oraz bezbłędną techniką wykonania.
Należy podkreślić, że uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju od wielu lat biorą udział w tym prestiżowym konkursie i zawsze są wysoko oceniani i nagradzani co świadczy o profesjonalnym przygotowaniu uczniów do wykonywanego zawodu.
W tym roku Komisję Konkursową w zawodzie kucharz tworzyli cenieni szefowie kuchni oraz kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy, a jury przewodniczył Zbigniew Kurleto - Mistrz kucharski. Natomiast w zawodzie barman oceniali jurorzy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
W tegorocznej edycji rywalizowało ze sobą 48 uczniów z Polski i świata. Wśród reprezentacji znaleźli się kucharze i barmani z Gruzji, Chin, Francji, Niemiec oraz Słowacji.
Naszą szkołę reprezentowali kucharze oraz barman.
Uczniów do konkursu w zawodzie kucharz przygotowały panie: Wioletta Aszklar oraz Katarzyna Jurasz-Świerczek. Natomiast do konkursu barmańskiego ucznia przygotowała pani Irena Ząbkiewicz.

 

Galeria zawiera 12 zdjęć, ilustruje systuacje opisaną w tekście

patron powiatu

Polecamy

Kontakt

Krosno, ul. Bieszczadzka 1
Centrala: 13 43 75700
Fax: 13 43 75715
e-mail
: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Starosta: 13 43 75713
Wicestarosta: 13 43 75720
Sekretarz: 13 43 75716

Punkt Potwierdzania

 

Punkt potwierdzania

SIP

System Informacji Przestrzennej Powiaatu Krośnieńskiego

  • nasz powiat lipiec sierpien 2018

 

Podkarpacie stawia na zawodowców

interreg banner