Komunikaty

Programy operacyjne

Program Operacyjny Narodowa Strategia Spójności

Regionalny Program Operacyjny
Województwa Podkarpackiego
2007-2013

linia oddzielająca

logo psnz

PODKARPACIE STAWIA
NA ZAWODOWCÓW

linia oddzielająca

Program Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013

linia oddzielająca

Centrum Wspierania Inicjatyw Transgranicznych

linia oddzielająca

Europejski Fundusz Społeczny

linia oddzielająca

Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego

Wybory Samorządowe 2014

 

wybory 2014

Wspieramy

 Kocham nie biję
linia oddzielająca
 Telefon zaufania



W europejską podróż po kulinarnych skarbach regionów Hiszpanii, Włoch i Bułgarii zabrali zaproszonych gości, uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdroju. A wszystko z okazji podsumowania III etapów projektu „Skarby regionów Europy” w ramach Programu PO WER.
Już po raz kolejny grupa uczniów reprezentujących różne zawody i klasy wraz z opiekunami przebywała na stażach zawodowych w hotelach i restauracjach w Hiszpanii, Włoszech i po raz pierwszy w Bułgarii. Podczas praktyk uczniowie zdobywali nowe doświadczenia i kwalifikacje zawodowe pod okiem fachowców. Ponadto mieli okazję poznać kulturę innych państw i regionalną kuchnię. Dodatkowym atutem była nauka języka.
Podczas spotkania podsumowującego projekt, w którym uczestniczyli m.in. podkarpacki wicekurator oświaty Stanisław Fundakowski, przedstawiciele władz powiatu z przewodniczącym rady Kazimierzem Gładyszem i wicestarostą Adolfem Kasprzykiem, radny powiatu Stanisław Kenar, burmistrz gminy Iwonicz Zdrój Witold Kocaj, pracodawcy z branży gastronomiczno – hotelarskiej oraz nauczyciele i młodzież z ZSGH.
Dzięki prezentacjom, które przygotowali uczniowie poświęconym historii, kulturze i kuchni można było się poczuć jak w podróży po Europie. Koordynator projektu Agnieszka Kasprzyk – Sowa podsumowała główne założenia i cele projektu podkreślając, że staże to nie tylko wycieczki i zabawa, ale przede wszystkim ciężka praca i nauka. Z zainteresowaniem wysłuchano relacji uczniów, którzy dzielili się swoimi wrażeniami z pobytu. Oczywiście w tej kulinarnej podróży nie mogło zabraknąć prawdziwych smaków regionalnych kuchni tych państw. Do degustacji przygotowano najbardziej charakterystyczne dania, przekąski i desery. Barwna i aromatyczna kuchnia hiszpańska to głównie kolorowe tapas, paella, smakowita tortilla i pikantne krewetki. Potrawy włoskie reprezentowała panna cotta, pizza, ravioli, tortellini. Bogate i ciekawe dania bułgarskie to przede wszystkim lutika, banica, chlebek serowy i sałatka szopska. Wszystkie potrawy przygotowali uczniowie iwonickiego gastronomika po kierunkiem nauczycieli uczestniczących w projekcie: Magdaleny Jacek, Aliny Basak, Katarzyny Jurasz – Świerczek, Iwony Sikorowicz i Anny Nycz.
W ramach projektu szkoła przygotowała również dwa konkursy dla swoich uczniów: konkurs flagowy i Quiz.
Podczas spotkania dyrektor szkoły Jan Barsznica wręczył nagrody i dyplomy laureatom konkursów.

Wyniki:
Konkurs Flagowy:
I m. – Wiktoraia Krauz I TZB
II m. – Marlena Sobczak i Kacper Justkowski IV TŻ
III m. – Ewa Wilk I TZB i Beata Miś II TŻ
Quiz:
I m. – Angelika Boroń II THK
II m. – Marlena Sobczak IV TŻ
III m. – Karolina Pasterczyk I TZB

 

patron powiatu

Polecamy

Kontakt

Krosno, ul. Bieszczadzka 1
Centrala: 13 43 75700
Fax: 13 43 75715
Starosta: 13 43 75713
Wicestarosta: 13 43 75720
Sekretarz: 13 43 75716
 

Biuletyn Informacji Publicznej

Zbywanie Mienia Powiatu
i Skarbu Państwa
(Sprzedaż nieruchomości)

Punkt Potwierdzania

 

Punkt potwierdzania

Rejestracja pojazdów

systemkolejkowy

Zarezerwuj termin

 

Podgląd stanu kolejki:

stankolejki.powiat.krosno.pl

 

SIP

System Informacji Przestrzennej Powiaatu Krośnieńskiego

  • Nasz Powiat 5 2017

 

Podkarpacie stawia na zawodowców

interreg banner