Komunikaty

Programy operacyjne

Program Operacyjny Narodowa Strategia Spójności

Regionalny Program Operacyjny
Województwa Podkarpackiego
2007-2013

linia oddzielająca

logo psnz

PODKARPACIE STAWIA
NA ZAWODOWCÓW

linia oddzielająca

Program Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013

linia oddzielająca

Centrum Wspierania Inicjatyw Transgranicznych

linia oddzielająca

Europejski Fundusz Społeczny

linia oddzielająca

Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego

Wybory Samorządowe 2014

 

wybory 2014

Wspieramy

 Kocham nie biję
linia oddzielająca
 Telefon zaufania



logo unii

 

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju wyruszyli na wyprawę odkrywczą, tym razem w poszukiwaniu skarbów w różnych regionach Europy.
Pierwsza na szlaku „Gastronomika” była Andaluzja – egzotyczny region Hiszpanii słynny ze skąpanych w słońcu plaż, zachwycających budowli cywilizacji wschodu i zachodu, doskonałej kuchni regionalnej i najlepszej oliwy z oliwek na świecie, a także ognistej pasji i energii życiowej rdzennych mieszkańców wyrażanych w ich upodobaniu do flamenco i corridy.

16 uczniów ZSGH odbyło staż zawodowy w restauracjach i hotelach Malagi – rodzinnego miasta Picassa i Antonio Banderasa. Przez 4 tygodnie poznawali specyfikę pracy lokalnego przemysłu gastronomicznego i hotelarskiego. Wykonywali obowiązki na przydzielonych im zgodnie z kierunkiem kształcenia stanowiskach jako kelnerzy, kucharze, cukiernicy i pracownicy hotelowi.
W godzinach wolnych od pracy wzięli udział w kursie kulinarnym, gdzie uczyli się sporządzać charakterystyczne dania kuchni andaluzyjskiej i hiszpańskiej. Gazpacho, paella, tapas, tortilla, churros, egzotyczne ryby i najdziwniejsze owoce morza, długo dojrzewające sery i wędliny, a także nieznane owoce i warzywa – już wiedzą, jak je przyrządzić -poznali ich smak, rodzaje, różnice i zastosowanie.
Prześledzili produkcję oliwy z oliwek – płynnego złota Andaluzji – najważniejszego produktu regionu. Obserwowali cały proces powstawania słynnych owczych i kozich serów – od wizyty na górskich pastwiskach, przez punkt pozyskiwania mleka, transport do zakładu mleczarskiego, poszczególne etapy produkcji i dojrzewania tych specjałów.
Poznali turystyczne skarby regionu odwiedzając m.in. pueblos blancos – wioski i miasteczka zawieszone na skałach, z pomalowanymi na biało w ochronie przed palącym słońcem domami. Przeszli zachwycający widokami „szlak króla” - Caminito del Rey – wykutą w skale i pełną wiszących mostów ścieżkę, którą na początku XX w. robotnicy transportowali materiały do budowy tamy. Widzieli Afrykę z gibraltarskiej skały, podziwiając jedyne w Europie wolnożyjące małpy. Z podziwem i przerażeniem patrzyli na moc natury w Rondzie – mieści, w którym rozstąpiła się ziemia. Doświadczali historii w Maladze, gdzie mieszanka kultur i religii widoczna jest na każdym kroku.
Tą wielką przygodę umożliwił uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju projekt „Skarby regionów Europy/Treasure regions”, który w całości finansowany jest z funduszy unijnych w ramach programu PO WER.
Podczas realizacji całego projektu 64 uczniów i absolwentów ZSGH wyjedzie na staż zawodowy do Hiszpanii, Włoch i Bułgarii. Zdobyte doświadczenie i umiejętności potwierdzone certyfikatami i referencjami wzmocnią pozycję absolwentów szkoły na rynku pracy, zwiększa ich szanse na zatrudnienie, a może zachęcą do prowadzenia własnej działalności w branży gastronomiczno-hotelarskiej opartej na produktach regionalnych Podkarpacia.

 

patron powiatu

Polecamy

Kontakt

Krosno, ul. Bieszczadzka 1
Centrala: 13 43 75700
Fax: 13 43 75715
Starosta: 13 43 75713
Wicestarosta: 13 43 75720
Sekretarz: 13 43 75716
 

Biuletyn Informacji Publicznej

Zbywanie Mienia Powiatu
i Skarbu Państwa
(Sprzedaż nieruchomości)

Punkt Potwierdzania

 

Punkt potwierdzania

Rejestracja pojazdów

systemkolejkowy

Zarezerwuj termin

 

Podgląd stanu kolejki:

stankolejki.powiat.krosno.pl

 

SIP

System Informacji Przestrzennej Powiaatu Krośnieńskiego

  • Nasz Powiat 4 2017 1

 

Podkarpacie stawia na zawodowców

interreg banner